Behind the scene. Cameraman and film director shooting film scene on outdoor location

De rol van de videoproducer

Producer, regisseur, director of photography, camera operator, monteur,… Een greep uit het team dat een videoproductie verzorgt. Het zijn termen die we vaak horen vallen, maar wat betekenen ze eigenlijk concreet? In dit artikel nemen we de term ‘videoproducer’ onder de loep, voor zowel grote als kleine producties. We overlopen de taken van start to finish en bespreken tenslotte verschillende soorten producers.

De taken en verantwoordelijkheden van een videoproducer verschillen van project tot project, maar een aantal eigenschappen komen altijd terug. De videoproducer is bijvoorbeeld altijd de motor van de productie. Deze persoon heeft de touwtjes in handen en kan bijsturen waar nodig. Het is dan ook vaak de videoproducer die het project opstart.

Daaruit volgt dat de producer op zoek gaat naar de crew. Hij of zij stelt de regisseur aan en andere teamleden afhankelijk van de grootte van het project. Tijdens kleine producties kan het zijn dat de videoproducer enkele belangrijke rollen op zich neemt zoals regisseren, het scenario schrijven, de video monteren,…

De producer is ook verantwoordelijk voor de financiering van het project. Hij of zij gaat ofwel op zoek naar kapitaal bij mogelijke investeerders, of voorziet dit zelf.

Wanneer de producer is aangesteld door een externe opdrachtgever stelt deze persoon het concept voor en stelt dan ook zelf een financieel plan op om aan de opdrachtgever te bezorgen.

Er is niet enkel een producer nodig tijdens het maken van een langspeelfilm. Ook bij korte video’s voor bijvoorbeeld sociale media is er een producer nodig. Deze persoon neemt dus zowel het project management als de inhoud en de regie op zich. Het voordeel hiervan is dat tijdens zo’n project er geen ruis zit in de communicatie tussen verschillende verantwoordelijken. Het is dan aan de producer om de pitch voor te bereiden en te presenteren. Deze persoon neemt vaak ook de postproductie voor zich.

Verschillende soorten producers

Bij middelgrote en grote producties wordt er vaak met verschillende soorten producers gewerkt. De exacte taken van de producer variëren soms van set tot set. Bij Virgil bijvoorbeeld werken we aan elk project met een videoproducer, een senior producer en een executive producer.

Virgil werkt aan meerdere producties op hetzelfde moment en elke productie wordt in goede banen geleid door één videoproducer. De videoproducer is de leider van de productie en staat rechtstreeks in contact met de klant voor een vlottere samenwerking. Deze producer zorgt ervoor dat zowel de logistieke als de creatieve kant goed zit. Hij of zij neemt dus ook de rol van regisseur op zich.

Behind the scene. Cameraman and assistant shooting the film scene with camera in film studio

Onze senior producer volgt alle projecten in grote lijnen op en stuurt bij waar nodig. Hij of zij staat steeds paraat voor advies of suggesties en kan een extra handje toesteken bij de grotere producties. De senior producer is dus de overkoepelende persoon die elk project opvolgt en het overzicht bewaart.

Tot slot werken we ook met een executive producer. Hij/zij kijkt naar het grotere plaatje en werkt ook overkoepelend over de verschillende projecten. De executive producer gaat op zoek naar mogelijke klanten die nood hebben aan social video’s en waar wij als videobedrijf iets voor kunnen betekenen. Deze persoon werkt dus nauw samen met de sales-afdeling. Uiteindelijk is het de executive producer die knopen doorhakt omtrent belangrijke zaken betreffende de projecten.

Tags: No tags

Comments are closed.